دستگاه آسیاب یکی از تجهیزاتی است که در فراوری محصولات کشاورزی مورد استفاده قرار میگیرد. آسیابهای ضربهای یا چکشی بدلیل سادگی و سهولت کار برای خردکردن دانه غلات، خردکردن غذای طیور و ادویهجات کاربرد دارند. در این آسیابها، عمل خردکردن توسط ضرباتی که از طریق تیغهها به دانهها وارد میگردد صورت میپذیرد. حرکت تیغه در دانه غلات پس از مدت زمان نسبتاً کوتاهی منجر به سایش و فرسودگی لبه ضربه زننده تیغه میشود. دفعات تعویض و جایگزین نمودن تیغهها مستلزم صرف هزینه و زمان میباشد که به کاهش کارایی دستگاه و افزایش هزینه تمام شده محصول میانجامد. لذا در این تحقیق بررسی خواص مکانیکی فولادهای با آلیاژهای مختلف به عنوان جایگزین مناسب برای تیغه های آسیاب چکشی موجود مدنظر میباشد. برای این منظور اثر جنس تیغه در چهار سطح و اثر عملیات حرارتی در دو سیکل متفاوت برای هر فولاد، بر روی شاخصهای سختی و مقاومت به سایش، بصورت تست آزمایشگاهی و آزمون عملی بررسی گردید. عملیات سختی سنجی با استفاده از دستگاه تست سختی و آزمون سایش به روش پین به روی دیسک در آزمایشگاه متالوگرافی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهر مجلسی انجام شد. آزمون عملی تیغهها با نصب تیغهها بر روی روتور دستگاه آسیاب و اندازهگیری مقدار سایش آنها بر حسب تلفات جرم پس از آسیاب نمودن مقدار 1800 تن غله انجام شد. نتایج نشان داد که فولاد DIN X 210Cr12با نام تجاریSPK پس از انجام سیکل عملیات حرارتی کوئنچ در روغن، دارای سختی بیشتر و مقاومت سایشی بالاتری نسبت به سایر نمونهها میباشد. بررسی شکل ظاهری تیغهها در آزمون عملی نشان داد که تیغه فولادی DIN X 210Cr12 با سیکل عملیات حرارتی مختلف دارای کمترین فرسایش در لبه ضربه زننده تیغه میباشند و به عنوان جایگزین مناسب برای تیغههای فعلی توصیه میگردد.