بررسی تلفات گندم در مراحل پیش از برداشت، برداشت، بوجاری و انبارداری در استان چهارمحال و بختیاری

نویسندگان

چکیده

گندم یکی از مهم‌ترین منابع غذایی در الگوی مصرف هر کشوری است. در کشورهای در حال توسعه،‏ بیش از 50 درصد انرژی مصرفی انسان از نان به دست می‌آید. هدف از انجام این پژوهش اندازه‌گیری تلفات گندم در مراحل پیش از برداشت (طبیعی)،‏ برداشت و پس از برداشت در استان چهارمحال و بختیاری در سال 1391 بود. اندازه‌گیری تلفات گندم در مرحله برداشت از دو رقم گندم سرداری (اصلاح شده) و امید (محلی) و از کمباین‌های نوع جاندیر 955 و 1055 و در مرحله انبارداری افت‌گیری گندم در دو نمونه انبار خانگی و سیلویی و در شش سطح 15،‏ 30،‏ 45،‏ 60،‏ 75 و 90 روز انجام شد. نتایج نشان داد که بیشترین تلفات هنگام برداشت در کمباین جاندیر 955 و رقم گندم امید به میزان 08‎/6 درصد (9‎/311 کیلوگرم در هکتار) و کمترین مقدار مربوط به کمباین جاندیر 1055 و رقم گندم سرداری به میزان 46‎/3 درصد (82‎/179 کیلوگرم در هکتار) بود. همچنین تلفات در مرحله پس از برداشت گندم به میزان 72‎/7 درصد که 31‎/5 درصد در مرحله بوجاری که شامل تلفات مفید،‏ غیرمفید و سن‌زدگی و حدود 41‎/2 درصد در مرحله انبارداری دیده شد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Evaluation of wheat losses during pre-harvest, harvest, winnow and storage in Chaharmahal and Bakhtiari provinceTAMJ-201410-83

نویسندگان [English]

  • asadullah mirasi
  • Mohammad Amin Asoodar
  • abass abdeshahi
چکیده [English]

Wheat is one of the most important food staff in consumption pattern of each country. More than 50% of human energy is provided by bread in the developing countries. The aim of this study was to measure wheat losses during pre-harvest, harvest and post-harvest stages in Chaharmahal and Bakhtiari province of Iran in 2012. Wheat losses at harvest stages were measured for two wheat varieties; Sardari and Omid. Two models of John Deere combine (955 and 1055) were used. Samples of storage losses in home and industrial phases were gathered in 15, 30, 45, 60, 75 and 90 days. The data were analyzed by SAS software. For gathered data, Duncan’s multiple range tests were applied. The results showed that maximum and minimum losses occurred in Omid and Sardari varieties by John Deere 955 and John Deere 1055 combine as 6.08% (311.9 kg ha-1) and 3.46% (179.82kg ha-1), respectively. The maximum losses on post-harvest stage were 7.72% that 5.31% was in winnow stage (included useful losses, grain damage and non-useful) and about 2.41% related to storage losses.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Combine-Sardari Wheats.-Losses-Omid-