تحلیل انرژی و اکسرژی فرآیند خشک شدن موز با استفاده از خشک‌کن هیبریدی

نویسندگان

چکیده

مصرف انرژی در صنعت خشک کردن،‏ موجب شده است که خشک کردن،‏ یک عمل با مصرف انرژی زیاد باشد. در این پژوهش،‏ آنالیز انرژی و اکسرژی خشک شدن موز با استفاده از خشک‌کن هیبریدی انجام شد. آزمایش‌ها در سه سرعت هوای 1،‏ 5‎/1 و 2 متر بر ثانیه و سه دمای هوای 60،‏ 70 و 80 درجه سلسیوس با ضخامت 5 میلی‌متر انجام شد. طرح آزمایشی انتخاب شده،‏ آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی بود. با افزایش دمای هوا و سرعت هوا،‏ میزان مصرف انرژی،‏ گرمای تبخیر شده،‏ مجموع اکسرژی خروجی،‏ اتلاف اکسرژی افزایش یافت؛ در حالیکه بازده اکسرژی کاهش یافت. نتایج حاصل از تحلیل انرژی و اکسرژی نشان داد که بیشترین میزان مصرف انرژی و میزان اتلاف اکسرژی برای دمای 80 درجه سلسیوس و سرعت 2 متر بر ثانیه به ترتیب برابر 91‎/0 و 41‎/0 کیلو‌ژول بر ثانیه بوده است. همچنین کمترین مقدار میزان مصرف انرژی و میزان اتلاف اکسرژی برای دمای 60 درجه سلسیوس و سرعت 1 متر بر ثانیه به ترتیب برابر 10‎/0 و 02‎/0 کیلوژول بر ثانیه به دست آمد. بیشترین مقدار راندمان اکسرژی طی فرآیند خشک شدن در دمای 60 درجه سانتی‌گراد و سرعت هوای 1 متر بر ثانیه برابر 91% بود و کمترین مقدار آن در دمای 80 درجه سلسیوس و سرعت هوای 2 متر بر ثانیه برابر 3‎/0% بود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Energy and exergy analysis of banana drying process with the hybrid dryer

نویسندگان [English]

  • Ali Nejat Lorestani
  • esmaeil mirzaei ghaleh
  • Meisam Zareie
چکیده [English]

Utilization of energy in the drying industry makes drying as one of the most energy intensive operations. In this research, energy and exergy analysis of drying of banana was performed by the hybrid dryer. The experiments were carried out in air velocities of 1, 1.5 and 2 m/s and air tempreatures of 60, 70 and 80? with thickness of 5 millimeter. Data was analyzed by complete randomized complete block design with factorial experiment. With increasing time of drying, weight of banana, moisture content, energy utilization, heat of evaporation, outlet exergy and exergy efficiency decreased while exergy loss increased. With increasing air temperature and air velocity energy utilization, heat of evaporation, outlet exergy and exergy loss increased while exergy efficiency decreased. The results of energy and exergy analysis showed that the maximum of utilization energy and exergy loss were 0.91 and 0.41 kJ/s, for air temperature of 80? and air velocity of 2 m/s, respectively, while, the minimum of utilization energy and exergy loss were 0.10 and 0.02 kJ/s, for air temperature of 60? and air velocity of 1 m/s, respectively. In process of drying, the maximum of exergy efficiency was 91% for air temperature of 60? and air velocity of 1 m/s, while, the minimum of exergy efficiency was 0.3% for air temperature of 80? and air velocity of 2 m/s.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Exergy-Energy-Hybrid dryer-Banana slices-