مطالعه تغییرات ویژگی‌های مربوط به شکل و اندازه ورقه‌های نازک خارک درخشک‌کن هیبریدی الکتروهیدرودینامیک-جریان همرفتی مجهز به سامانه پردازش تصویر

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه آموزشی علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

2 استاد گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم ، دانشکده مهندسی فناوری و کشاورزی ،دانشگاه تهران

3 گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز

چکیده

خشک کردن خرما در مرحله خارک یک عملیات رایج در مناطق خرماخیز کشور نظیر جهرم است که در آن محصول تولیدی دارای شرایط کیفی کاملاً متفاوتی از لحاظ ویژگی‌های بافتی، رنگ، بو و طعم با خرما است. روش الکتروهیدرودینامیک (EHD) یک روش خشک‌کردن غیرحرارتی در دما و فشار محیط است که می‌تواند باعث حفظ کیفیت مواد خشک شده شود. در این مطالعه، از یک خشک‌کن هیبریدی الکتروهیدرودینامیک-جریان همرفتی مجهز به سامانه پردازش تصویر برای بررسی تغییرات ویژگی‌های مربوط به شکل و اندازه ورقه‌های نازک خارک در طول فرآیند خشک‌کردن استفاده شد. هدف این پژوهش بررسی میزان تغییرات ویژگی‌های مربوط به شکل و اندازه شامل محیط، مساحت، قطر، کشیدگی و گردی نمونه‌ها در طول فرایند خشک‌کردن به روش‌های الکتروهیدرودینامیک (در دماهای 25 و 35 درجه سلسیوس)، روش هوای گرم (در دمای °C60) و روش ترکیبی (در دمای °C60) است. بررسی اثرات سرعت هوا و دما بر روی مولفه‌های مرتبط با شکل و اندازه با استفاده از تجزیه واریانس انجام گرفت. نتایج نشان داد، میزان تغییرات ویژگی‌های مربوط به شکل و اندازه محصول در روش هوای گرم بیشترین مقدار و در روش الکتروهیدرودینامیک در دمای °C25 کمتر از دیگر روش‌ها بود. با توجه به نتایج بدست آمده، محصول نهایی حاصل از روش الکتروهیدرودینامیک از کیفیت بالاتری در مقایسه با روش‌های دیگر برخودار بود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

A Study on the Changes of Shape and Size Related Attributes of Kharak Thin Slices in a Hybrid Electrohydrodynamic-Convective Hot Air Dryer Equipped With Image Processing System

نویسندگان [English]

  • aydin Imani 1
  • Mahdi Keramat-Jahromi 3
1 Department of Soil Science, Faculty of Agriculture, University of Urmia,
3 Mechanical Engineering of Biosystem Department, Faculty of Agriculture, University of Shiraz
چکیده [English]

Drying dates in the khark stage is a common operation in date-growing areas of the country, such as Jahrom, where the product has completely different quality conditions in terms of texture, color, smell and taste compared to dates. The electrohydrodynamic (EHD) method is a non-thermal drying method at ambient temperature and pressure that can preserves the quality of the dried food product. In this study, a hybrid electrohydrodynamic-convection hot air dryer equipped with an image processing system was used to investigate the changes of size and shape related attributes of thin slices of kharak during the drying process. The aim of this study was to investigate the rate of change in the characteristics related to shape and size including surface area, perimeter, diameter, elongation, and roundness of samples during the drying process by electrohydrodynamic method (EHD in 25 and 35 °C), hot air method (HA at 60 °C), and the hybrid drying method (EHD-HA at 60 °C). The effect of air speed and temperature on the shape and size related attributes was investigated using variance analysis. The results showed that the amount of changes in characteristics related to the shape and size of the product was the highest in the hot air method and less in the EHD method at a temperature of 25° C than the other methods. According to the obtained results, the final product of the EHD method had a higher quality compared to the other methods.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Kharak
  • Machine vision
  • Drying
  • Electrohydrodynamic
  • Hot air