روند روزافزون توسعه و تولید تجهیزات طیفسنجی نوری قابلحمل، نشاندهنده این است که تکنیکهای مبتنی بر خواص نوری از کارآیی بالایی برخوردار هستند. به همین دلیل بهرهمندی از تجهیزات طیفسنجی نوری در تشخیص سریع تقلب مواد غذایی همچنان مورد اقبال فعالان عرصه صنایع غذایی است. در پژوهش حاضر، مدلسازی طیفهای فروسرخ نزدیک در ناحیه 1650-950 نانومتر به روش آنالیز مولفههای اصلی به منظور تشخیص وجود آرد گندم یا لپه در آرد نخودچی در اختلاطهای وزنی 5، 10، 20 و 30 درصد مورد بررسی قرار گرفت. نمودارهای پراکندگی طیفها در مختصات مولفههای اصلی نشان داد روش مذکور در جداسازی آرد نخودچی خالص از مختلط شده با آرد لپه / آرد گندم موفق بوده است. اعمال پیش-پردازش توزیع نرمال استاندارد روی دادههای طیفی باعث ارتقاء دقت تفکیک بین طیفهای حاصل از درصدهای اختلاط متفاوت آرد گندم/لپه شد. بیشترین علائم طیفی تمایزدهنده در نواحی طیفی 1480 تا 1600 و 1000 تا 1330 نانومتر مشاهده شد، و لذا باندهای ذکر شده از نظر تعیین شاخصهای وجود آرد گندم یا لپه در آرد نخودچی بر مبنای اختلاف درصد بازتاب نور، مهم ارزیابی شدند. نتایج نشان داد که امکان استفاده از روش سریع و غیرمخرب طیفسنجی فروسرخ نزدیک به-همراه تکنیک آنالیز مولفههای اصلی در تفکیک آرد نخودچی خالص از مختلط شده با آرد گندم / لپه به عنوان جایگزین روشهای آزمایشگاهی وجود دارد.