نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی- مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجانغربی
2 هیات علمی گروه مهندسی بیوسیستم دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز
3 هیات علمی موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.
4 بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان غربی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،
چکیده
اندازهگیری شاخصهای کیفی محصولات کشاورزی به روشهای غیر مخرب با توجه به ارزش اقتصادی آنها و هزینهبر بودن نهادههای مختلف برای تولید آنها، یک الزام بسیار اساسی است. از بین روشهای غیرمخرب مختلف، روشهای طیفسنجی نوری بهعلت کاربرد آسان و سریع از اهمیت بیشتری برخوردارند. در این پژوهش روش طیفسنجی Vis-NIR (400 تا 900 نانومتر) بهمنظور پیش بینی مقادیر مشخصههای کیفی پرتقال رقم تامسون مورد استفاده قرار گرفت. برخی از ویژگیهای فیزیکوشیمیایی پرتقال از جمله ابعاد، وزن، وزن حجمی، مواد جامد قابل حل (SSC)، اسید قابل تیتر (TA)، و pH و شاخصهای نسبت SSC/TA و BrimA تعیین شدند. طیفهای Vis-NIR با استفاده از روشهای مختلف هموارسازی و نرمالسازی و ترکیب آنها پیش پردازش شدند. نتایج نشان داد که طیفسنجی Vis-NIR با پیشپردازشهای فیلتر میانه و تصحیح پراکنش افزاینده میتواند به خوبی TSS (983/0rp=) و pH (972/0rp=) پرتقال رقم تامسون را پیش بینی کند. همچنین این روش در ترکیب با پیشپردازشهای فیلتر میانه و تصحیح پراکنش افزاینده توانست با نتایج قابل قبولی TA (771/0rp=) و شاخص BrimA (865/0rp=) پرتقال رقم تامسون را پیشبینی کند. شاخص SSC/TA (829/0rp=) نیز با استفاده از روش طیفسنجی Vis-NIR و پیشپردازشهای فیلتر میانه و تصحیح پراکنش افزاینده با نتایج قابل قبولی پیشبینی شد. بنابراین روش طیفسنجی Vis-NIR بهعنوان یک روش غیرمخرب میتواند در بررسی کیفی پرتقال رقم تامسون مورد استفاده قرار گیرد.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Non-destructive prediction of some quality characteristics of orange fruit using Vis-NIR spectroscopy
نویسنده [English]
3 Associate Professor, Agricultural Engineering Research Institute, AREEO, Karaj, Iran
چکیده [English]
Due to the economic value and the high cost of various inputs used to produce agricultural products, measuring their quality characteristics using non-destructive methods, is an important requirement. Among various non-destructive techniques, optical spectroscopy methods are more important because they are rapid and easy to use. In this research, visible/near-infrared (Vis-NIR) (400-900 nm) spectroscopy was used to predict the quality characteristics of Thomson oranges. Some physicochemical properties of oranges including dimensions, weight, volume weight, soluble solids content (SSC), acidity (TA), pH, as well as SSC/TA and BrimA indices were determined. Vis-NIR spectra were pre-processed using different smoothing and normalization methods and their combinations. The results showed that the Vis-NIR spectroscopy with median filter and multiplicative scatter correction (MSC) pre-processing methods can well predict SSC (rp = 0.983) and pH (rp = 0.972) of Thomson oranges. Moreover, this technique combined with median filter and MSC methods could predict TA (rp = 0.771) and BrimA index (rp = 0.865) of Thomson oranges with acceptable results. The SSC/TA index was also predicted with acceptable results using Vis-NIR spectroscopy combined with the median filter and MSC methods (rp = 0.829). Therefore, Vis-NIR spectroscopy as a non-destructive technique can be used for quality evaluation of Thomson oranges.
کلیدواژهها [English]